domingo, 6 de abril de 2008

"El quadern gris", de Josep Pla

"La dispesa és pobra: vint-i-cinc duros el mes. No pot pas tenir sorpresa. El menjador està organitzat a base de l'ou ferrat i del lluç fregit i del bistec amb patates, coriaci, fibrós, prim com una orella de gat, duríssim. L'habilitat de la gent del país per a tallar la carn prima és admirable. Després, una taronja o una banana -aquesta fruita que cada dia té més acceptació i que trobo insípida, mediocre i trista. Entre el poc menjar, els cafès que hom pren pels carrers i el desordre de la casa, l'organisme tendeix a mantenir-se en un estat d'esperitament.
La dispesa és molt a prop dels Magatzems Damians, que són nous de trinca. Sortint al balcó del carrer es veu el globus terraqüi que corona els magatzems. És d'una petulància inenarrable"

No hay escritor que haga un uso tan admirable de los adjetivos como Pla.

2 comentarios:

Joan dijo...

En una entrevista a Pla él explicaba que nunca le dedicaba a un adjetivo menos tiempo del de liarse y fumarse un cigarro. !Un cigarro por adjetivo!!. Echad cuentas, y como no tuviera la tabacalera al lado, no sé cómo podía escribir,,, sin duda, uno de nuestros escritores más internacionales.

Anónimo dijo...

La llengua catalana va ser fixada per aquest enorme manograf. A la mateixa entrevista, suposo que parlem de la del Soler Serrano (A fondo), també va dir una altra cosa interesant, que ell mai havia escrit una cosa sense abans haver-la pensat, era aquella estoneta d'embolicar el tabac ideal.

Pla és un escriptor (usant un adjectiu planià) colosal.

Des de la guineueta